Demeter

Ολιστική ποιότητα σε συνεργασία με τη φύση

Τα τρόφιμα που φέρουν το εμπορικό σήμα Demeter έχουν παραχθεί σε αυστηρά βιοδυναμικά πρότυπα – σε αρμονία με τη φύση. Οι βιοδυναμικοί παραγωγοί χρησιμοποιούν μια οργανική προσέγγιση που αξιοποιεί τις ολιστικές ιδιότητες του κύκλου των καλλιεργειών. Το έδαφος, οι σπόροι, τα φυτά, τα ζώα, ο άνθρωπος – κάθε στοιχείο του γεωργικού συστήματος έχει τον δικό του μοναδικό ρόλο να διαδραματίσει. Κάθε στοιχείο στηρίζει και ενισχύει τους άλλους και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα πραγματικά φυσικό αγρόκτημα που χαρακτηρίζεται από αυτοδύναμο ως ένας ζωντανός οργανισμός.

Η χρήση χημικών και συνθετικών παρασιτοκτόνων ή λιπασμάτων καθώς και η τεχνολογία γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων απαγορεύεται αυστηρά στη βιοδυναμική γεωργία, όπως επίσης και η προσθήκη αμφισβητήσιμων συστατικών κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

Η βιοδυναμική γεωργία είναι μοναδική στη συνεπή και ολιστική προσέγγισή της, διότι, μέσω των βιοδυναμικών μεθόδων της ανάπτυξης, δίνει πίσω στη φύση περισσότερο από ό, τι βγάζει.

Στιγμιότυπο 2019-10-03, 11.05.21

Πάνω από 90 χρόνια Βιοδυναμική πιστοποίηση – Ορίζοντας το μέλλον

Το 2014 ο οργανισμός πιστοποίησης Demeter γιόρτασε  μια μεγάλη επέτειο. Το 1924 ο Rudolf Steiner πραγματοποίησε μια σειρά διαλέξεων στο Koberwitz για τους ενδιαφερόμενους αγρότες, οι οποίοι αποτέλεσαν το «γεωργικό μάθημα» που αποτελεί τη βάση για τη γεωργία βάση demeter. Σήμερα, 90 χρόνια αργότερα, περίπου 1 400 αγρότες και πάνω από 330 επεξεργαστές στη Γερμανία δραστηριοποιούνται σύμφωνα με τις βιοδυναμικές επιχειρηματικές αρχές. Ως διεθνής οργανισμός, η Demeter είναι παρούσα σε όλες τις ηπείρους του κόσμου. Από την Αργεντινή έως την Ουρουγουάη, πάνω από 8000 αγρότες  σε περίπου 50 χώρες καλλιεργούν 160 000 εκτάρια γης αναγνωρισμένα ως βιοδυναμικά, όπως ορίζεται από τις κατευθυντήριες γραμμές της Demeter. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα επετείου της Demeter.

Ποιότητα μέσω εκτροφής που είναι φυσική για το εκάστοτε είδος.

Δεν είναι όλα τα γάλατα το ίδιο – και το γάλα με σήμανση Demeter έχει σαφώς τα περισσότερα πλεονεκτήματα. Η διατροφή των μηρυκαστικών κατά τρόπο φυσικό σε κάθε είδος καθώς και η ύπαρξη προσεκτικών μεθόδων επεξεργασίας, όπως αυτές στα γαλακτοκομεία της Demeter, είναι οι καλύτερες συνθήκες για την υγιή προώθηση της ποιότητας του γάλακτος.

Οι αγελάδες μας έχουν κέρατα – Demeter σημαίνει τα υψηλότερα στάνταρ στην κτηνοτροφία

Ναι οι αγελάδες μας έχουν κέρατα και αυτό όχι μόνο τις κάνει όμορφες αλλά παίζουν επίσης ρόλο στην χώνεψη και στον μεταβολισμό. Όσο η κτηνοτροφία δεν επιβάλλει αλλαγές στο είδος αυτό έχει θετική επίδραση στη σύνθεση του γάλακτος. Περιέχει μεγάλο ποσοστό βιταμίνης Ε και β-καροτίνη ενώ υπάρχει μεγαλύτερη αναλογία σε λιπαρά οξέα Ω-3 και Ω-6. Επίσης λόγω της αναλογίας των βοτάνων κατά την βοσκή το γάλα είναι νοστιμότατο.

 

Η μοναδική φόρμουλα γάλακτος με πιστοποίηση Demeter

Η Holle χρησιμοποιεί αποκλειστικά πιστοποιημένο γάλα Demeter υψηλής ποιότητας για την παρασκευή της βρεφικής της φόρμουλας. 

Γιατί είναι τόσο ξεχωριστό αυτό? Μα γιατί οι βιοδυναμικά πιστοποιημένοι αγρότες εκτρέφουν  τα ζώα τους σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον. Για παράδειγμα, δεν αφαιρούν τα κέρατα των αγελάδων – μια οδυνηρή διαδικασία για το ζώο κάτι που εμπλέκεται στην πεπτική διαδικασία της αγελάδας και τη διατήρησή της ποιότητας του γάλακτος καθώς και στην ευνοϊκότερη χρήση του ζώου. 

Το αποτέλεσμα: Οι αγελάδες μας να παράγουν υγιεινό και νόστιμο γάλα – την ιδανική βάση για τις οργανικές βρεφικές φόρμουλες της Holle.

DEMETER – ΚΡΕΜΕΣ

Σε αρμονία με τη φύση για το μωρό σας

Κάθε κόκκος των διάφορων δημητριακών που χρησιμοποιούμε για τις κρέμες των μωρών μας  περιέχει πολυάριθμες βασικές θρεπτικές ουσίες και φυτικές ίνες. Καλλιεργημένα  σε αρμονία με τη φύση, τα δημητριακά με βιοδυναμική πιστοποίηση demeter είναι γεμάτοι γεύση και ζωτικότητα. Στη Holle χρησιμοποιούμε μόνο δημητριακά ολικής αλέσεως κάτι που εξασφαλίζει ότι το μωρό σας παίρνει τα πιο καλοσύνη από κάθε μπουκιά.

Πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με ζωτικά στοιχεία

Μαγειρεύουμε τα σιτηρά μας χρησιμοποιώντας τις πολύ πιο ήπιες μεθόδους και στη συνέχεια τα αλέθουμε, ώστε κάθε χυλός-κρέμα μας Holle να μπορεί να χωνευτεί εύκολα από μικρά μωρά. Ξεκλειδώνουμε την καλοσύνη έτσι ώστε το μωρό σας να μπορεί να ευδοκιμεί.

DEMETER  –  ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Σε αρμονία με τη φύση για το μωρό σας

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν την κύρια πηγή βιταμινών, ανόργανων συστατικών και ιχνοστοιχείων. Επιπλέον, τα φρούτα και λαχανικά πιστοποίησης Demeter έχουν την πραγματική γεύση ακριβώς όπως θα έπρεπε.

Ήπια επεξεργασία

Αυτό προέρχεται από τη διασφάλιση ότι χρησιμοποιούμε τις κατάλληλες ποικιλίες για συγκεκριμένες συνθήκες καλλιέργειας. Χρησιμοποιούμε επίσης παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας και φροντίδας και στη συνέχεια συλλέγουμε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Μόνο με τον τρόπο αυτό τα φρούτα και τα λαχανικά μας έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν το υψηλότερο προφίλ των θρεπτικών συστατικών τους. Έτσι η παραδοσιακή γεωργία, που εργάζεται σε αρμονία με το περιβάλλον, μας προσφέρει πραγματικά το καλύτερο από τη γενναιοδωρία της φύσης.

Γονιμότητα του εδάφους 

Τυπικά, η βιοδυναμική γεωργία χρησιμοποιεί ειδικά παρασκευάσματα από βότανα, μέταλλα και κοπριά. Κάθε αγρότης προετοιμάζει τα δικά του μείγματα από τη γη του, και τα εφαρμόζει σε κανονικές δόσεις για να αυξήσει τη γονιμότητα του εδάφους. Τα βιοδυναμικά λιβάδια, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα φυτά που καλλιεργούνται σε αυτά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε στο μωρό σας υγιεινές τροφές μει φυσική γεύση.

DEMETER  –  ΚΡΕΑΣ

Ποιότητα με σεβασμό προς τη φύση

Η κτηνοτροφία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη βιοδυναμική γεωργία. Ο οργανισμός πιστοποίησης demeter είναι η μόνη οικολογική γεωργική οργάνωση που προβλέπει την εκτροφή ζώων ως υποχρεωτική δραστηριότητα, δημιουργώντας έτσι ένα συνεκτικό κύκλο για το περιβάλλον. 

Ο οργανισμός δημιουργεί τη δική του τάση όσον αφορά την εκτροφή και διατήρηση των ζώων με τρόπο τέτοιο που να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε ανάγκες. Για παράδειγμα οι αγελάδες που εκτρέφονται βάση Demeter διατηρούν τα κέρατα τους σε αντίθεση με την συμβατική κτηνοτροφία που απομακρύνει τα κέρατα τους με επώδυνο τρόπο. Οι πιστοποιημένοι αγρότες  είναι πεπεισμένοι ότι η ακεραιότητα και το φυσικό απαραβίαστο όλων των μορφών ζωής είναι το κλειδί για τη θετική ανάπτυξη των αγροκτημάτων ως μία ολιστική οντότητα.

Κριτήρια βιοδυναμικής εκτροφείας demeter

• Τα ζώα πρέπει να διατηρούνται κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, με άφθονο χώρο και υπαίθρια άσκηση

• Καλή διαβίωση των ζώων με σεβασμό απέναντι τους ως οντότητες – όπως για παράδειγμα η μη απομάκρυνση ή κόψιμο των κεράτων τους

• 100% βιολογικές ζωοτροφές, η πλειοψηφία των οποίων πρέπει να καλλιεργείται στο αγρόκτημα

• Προτεραιότητα στις φυσικές θεραπευτικές μεθόδους όταν τα ζώα αρρωσταίνουν

• Επεξεργασία που διατηρεί την ποιότητα

Ποιότητα χάρη στις κατευθυντήριες γραμμές για ηθική κτηνοτροφία

Για πολλά χρόνια τώρα η Holle προμηθεύεται το κρέας πουλερικών της από την φάρμα του Bauckhof Klein Süstedt. Ο ιδιοκτήτης, ο Carsten Bauck, είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της πρωτοβουλίας Bruderhahn Initiative Deutschland (BID) που ιδρύθηκε το 2012. Το σχέδιο ακολουθεί οικολογικές και δεοντολογικές πρακτικές για τους ωοπαραγωγούς καθώς για την εκτροφή ορνίθων και κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής.

Η Holle υποστηρίζει την πρωτοβουλία αυτή από το 2013, αγοράζοντας εγγυημένες ποσότητες κρέατος που παράγονται στο πλαίσιο αυτών των οδηγιών και από τον Μάρτιο του 2014, η Holle χρησιμοποιεί μόνο κοτόπουλο που προέρχεται από την συγκεκριμένη εκτροφή στο Bauckhof για τα βιολογικά βάζα μωρών με κοτόπουλο.

 

Καθορισμός νέων προτύπων με την εξάλειψη της ανήθικης πρακτικής

Η πρωτοβουλία της Bruderhahn Deutschland έχει αναλάβει την δράση για την ανάπτυξη εναλλακτικών και δεοντολογικά δικαιολογημένων λύσεων αντί της συμβατικής εκτροφής πουλερικών. Για παράδειγμα, εκτρέφοντας δύο διαφορετικές φυλές πουλερικών, ή ακόμη και την συνέχιση εκτροφής των αρσενικών νεοσσών αντί να τα θανάτωνουν αμέσως μετά την εκκόλαψη επειδή δεν θεωρούνται αποδοτικά ακόμη και αν αυτό αντιπροσωπεύει πρόσθετο οικονομικό κόστος.

Στιγμιότυπο 2019-10-03, 11.43.20

BID – Εγγύησης ποιότητας από την δράση Bruderhahn Deutschland

Το εμπορικό σήμα της Bruderhahn Initiative Deutschland όχι μόνο εγγυάται την εκτροφή αρσενικών νεοσσών, αλλά και μια συνολική οικολογική και ηθική προσέγγιση στην κτηνοτροφία κοτόπουλου. Οι ζωοτροφές και οι συνθήκες διαβίωσης των πτηνών πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων ενώ το BID υπερβαίνει ακόμη και αυτά τα πρότυπα με την αυστηρή άρνησή του να χρησιμοποιεί αντιβιοτικά.

 

• Χωρίς αντιβιοτικά

• Βιοδυναμική πιστοποίηση demeter 

• 100% βιολογική τροφή

• Έλεγχος και πιστοποίηση από τρίτο φορέα εκτός οργανισμού

 

Η ετικέτα με το εμπορικό σήμα BID αναγνωρίζει όλα τα προϊόντα (αυγά και κρέας).

Μεγαλύτερη διαφάνεια για την καλύτερη δυνατή ποιότητα

Το αγρόκτημα Bauckhof φιλοδοξεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό διαφάνειας και ένας τρόπος για να το καταφέρει αυτό είναι εγκαθιστώντας web κάμερες στα πτηνοτροφεία του έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να δουν ανά πάσα στιγμή πώς ο Bauckhof έχει εφαρμόσει υψηλά πρότυπα καλής διαβίωσης των κοτόπουλων.

 

Website link for camera

Θέλετε να λαμβάνετε χρήσιμα άρθρα και να ενημερώνεστε για τα καινούρια προϊόντα?