Θηλασμός – Η

Το μωρό σας – ο πιο σημαντικός λόγος για να του προσφέρετε το καλύτερο.

Όλα για το θηλασμό και το γάλα

Σημαντική σημείωση

Ο θηλασμός είναι ότι καλύτερο για το μωρό σας επειδή το γάλα αυτό παρέχει στο μωρό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξη. Μια ολοκληρωμένη δίαιτα για την μητέρα είναι εξίσου σημαντική κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Αν ο θηλασμός δεν λειτουργεί ή δεν είναι αρκετός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η φόρμουλα για τα μωρά. Θυμηθείτε ότι μια αύξηση στην παροχή της φόρμουλας για τα μωρά μπορεί να είναι σημαντική για την παραγωγή γάλακτος. Αν αποφασίσετε να μην θηλάσετε, μετά θα είναι δύσκολο να αλλάξετε την απόφαση σας. Αν χρησιμοποιηθεί η φόρμουλα για τα μωρά είναι σημαντικό για την υγεία του μωρού σας να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες για προετοιμασία και αποθήκευση.

Ο θηλασμός είναι ότι καλύτερο για το μωρό σας

Ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν

Ο θηλασμός παρέχει την καλύτερη και πιο φυσική διατροφή για το μωρό σας. Ικανοποιεί την δίψα, την πείνα και την ανάγκη για επαφή ταυτόχρονα.

Ο θηλασμός δίνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μωρό σας για να μεγαλώσει και να αναπτύξει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Ο θηλασμός συνεπώς προστατεύει το μωρό σας από μολύνσεις και φλεγμονές. Μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας αργότερα και βοηθάει στην ανάπτυξη των μυών  του προσώπου και του στόματος.

Οφέλη για τις μητέρες

Ο θηλασμός είναι καλός και για τις μητέρες. Μειώνεται ο κίνδυνος μολύνσεων, ημήτρα επανέρχεται πιο γρήγορα σε κανονικό μέγεθος, βοηθάει στο χάσιμο βάρος και μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου στο στήθος και στις ωοθήκες. Επιπλέον, ηέκκριση ωκυτοκίνης βοηθάει στο δέσιμο της μητέρας με το παιδί.

Ο θηλασμός δεν είναι μόνο οικονομικός αλλά και πρακτικός – πάντα έχετε το γάλα μαζί σας, στην σωστή θερμοκρασία. Συνεπώς μπορείτε εύκολα να θηλάσετε το μωρό σας όποτε χρειαστεί καλύπτοντας τις ανάγκες τους ποσοτικά και ποιοτικά χάρη στο μητρικό γάλα.

Ασύγκριτα οφέλη

Πρώτα υγρά, μετά στερεά

Η Holle προτείνει 4-6 μήνες αποκλειστικού θηλασμού ακολουθόμενα από θηλασμό σε συνδυασμό με κατάλληλη για την ηλικία ισορροπημένη στερεά τροφή. Αυτό βοηθάει στην αύξηση της ανεκτικότητας στα νέα φαγητά. Είναι δυνατόν να εισάγετε στερεά μετά το 4ο μήνα το νωρίτερο – ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού σας.

Βασικά για τον θηλασμό

Ιδανικές πρακτικές για το ξεκίνημα

Ο θηλασμός ξεκινάει αμέσως μετά την γέννηση. Αν το μωρό σας ξαπλώνει στην κοιλιά σας συχνά ψάχνει την ρώγα και αρχίζει να θηλάζει ενστικτωδώς.

Το αρχικό κιτρινωπό πρωτόγαλα έχει υψηλή συγκέντρωση σε θρεπτικά συστατικά και είναι γεμάτο αντιβιοτικά για το ανοσοποιητικό. Μετά από λίγες μέρες το σώμα δημιουργεί το άσπρο γάλα – και αυτό πρέπει να υποστηρίζεται με τακτικό θηλασμό μετά την γέννηση.

Όλα θα βρούνε τον δρόμο τους

Καλό θα ήταν να εξοικειωθείτε με το θέμα του θηλασμού πριν την γέννηση. Η μαία ή ο σύμβουλος για το γάλα μπορεί να σας δείξει πολλές στάσεις θηλασμού και να σας συμβουλέψει πότε βολεύει η κάθε μια. Αρχικά, το παιδί σας πίνει μόνο πολύ μικρές ποσότητες πολύ συχνά εώς και 8-12φορές σε μια ημέρα. Αυτό απαιτείται και την νύχτα – τουλάχιστον τους 6πρώτους μήνες. Τα τραβήγματα και τα τσιμπήματα κατά την διάρκεια του θηλασμού είναιφυσιολογικά και θα σταματήσουν μόλις το μωρό συνηθίσει τον θηλασμό. Η πόση επίσης διαρκεί περισσότερο στην αρχή. Μετά από λίγες εβδομάδες όμως το μικρό σας θα αδειάζει το στήθος γρηγορότερα.

 

Ιδανικά, βάλτε το παιδί σας στο στήθος σας πριν αρχίσει να κλαίει από την πείνα. Για να βοηθήσετε το γάλα να ‘έρθει’ μετά την γέννα, αλλά και αν το παιδί σας είναι άρρωστο ή πολύ νυσταγμένο καλό θα ήταν να το θηλάζετε πιο συχνά.

Ταΐστε το και από τις δύο μεριές

Πάντα θα πρέπει να αφήνετε το μωρό να αδειάζει το στήθος και μετά από ένα σύντομο διάστημα να του δίνετε από το άλλο. Το άδειασμα του στήθος βοηθάει στην παραγωγή περισσότερου γάλακτος. 

Το ρέψιμο πριν του αλλάξετε πλευρά βοηθάει στο να βγάλει τον αέρα που έχει καταπιεί και αποτρέπει προβλήματα πέψης, αλλά μειώνει και τις γουλιές. Μην ανησυχείτε αν ‘βγάλει’ λίγο γάλα μετά τον θηλασμό είναι κάτι φυσιολογικό.

Ποσότητα και συχνότητα

Η ποσότητα ανά γεύμα μπορεί να διαφέρει σημαντικά. Μην ανησυχείτε όμως. Οι ανάγκες ενός παιδιού κατά την διάρκεια της ημέρας αλλάζουν ακόμα και ανά εβδομάδα. Κατά την διάρκεια των αποκαλούμενων αλμάτων ανάπτυξης το μωρό σας θα θέλει να θηλάζει περισσότερο. Η προσφορά εξαρτάται από την ζήτηση. Αυτά τα άλματα ανάπτυξης γίνονται συνήθως ανάμεσα στην 7ο και 14ο ημέρα, την 4η και 6η εβδομάδα και τον 3ο και 4ο μήνα. 

Μέχρι να φτιάξει το πρόγραμμα του και να αυξηθούν τα διαστήματα ανάμεσα στα τάισματα, ο θηλασμός θα είναι η σφραγίδα της καθημερινής σας ζωής με το μωρό σας. Μια νέα μαμά θα πρέπει να αφιερώνει λοιπόν πολύ χρόνο, ηρεμία και υπομονή στον θηλασμό. Παρά την κούραση και τις νέες ευθύνες θα πρέπει να προσεγγίζετε τον θηλασμό με ηρεμία και να δέχεστε βοήθεια.

Η σωστή θέση

Πολύ διψασμένο

Σε υψηλές θερμοκρασίες ή αν έχει πυρετό, το μωρό σας χρειάζεται περισσότερα υγρά κάτι που μπορεί να καλυφθεί αποκλειστικά από τον θηλασμό. Για αυτό τον σκοπό εκτός από τον συνηθισμένο θηλασμό, τοποθετήστε το μωρό σας για λίγο πάνω στο στήθος έτσι ώστε να πιει το πρόγαλα.

Τι εννοούμε με το να θηλάζουμε όταν το μωρό μας το ζητήσει;

Πίνει αρκετά το παιδί σας;

Θα ξέρετε αν το παιδί σας πίνει από τον ήχο κατάποσης που κάνει και το γεγονός ότι ηρεμεί μετά τον θηλασμό, παίρνει βάρος ανάλογα με την ηλικία του και βρέχει την πάνα του μέχρι 6 φορές την ημέρα.

Δυσκολίες στον θηλασμό

Κάθε αρχή και δύσκολη

Μια γυναίκα που θηλάζει για πρώτη φορά θα ξαφνιαστεί με το πώς αλλάζει το σώμα της και τι θαύματα μπορεί να κάνει.

Είτε γεννηθεί πρόωρα είτε κανονικά, είτε έχετε πολλαπλές γέννες είτε απαιτήθηκε καισαρική τομή – ο θηλασμός είναι πάντα ότι καλύτερο και είναι πάντα εφικτός. Αλλά μερικές δυσκολίες κατά την διάρκεια του θηλασμού είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό.

Υπομονή, υπομονή

Η δυσάρεστη εμπειρία με το γάλα να βγαίνει τις πρώτες ημέρες, ένα περιστασιακό απελευθέρωμα γάλακτος όταν έχετε γεμάτο στήθος, πολύ λίγο ή πολύ γάλ, ερεθισμένες θηλές εξαιτίας τραβήγματος ή δυσκολίες στο ρούφηγμα, ένα σχήμα θηλής που δεν βοηθάει στο θηλασμό, μωρά που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πιουν σωστά ή ένα πρήξιμο στο στήθος είναι προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε.

Μην αποθαρρύνεστε, δεν είστε μόνοι! Εμπιστευτείτε την μαία ή τον σύμβουλο γαλακτοφορίας σας και αυτοί θα σας βοηθήσουν σε αυτό το ταξίδι σας. Θα πρέπει να επιτρέψετε στην μαία σας ή τον σύμβουλο γαλακτοφορίας σας να σας δείξει τεχνικές μασάζ στο στήθος και κινήσεις με τα χέρια οι οποίες  είναι πολύ σημαντικές σε περίπτωση που μπλοκάρει το γάλα ή υπάρχει πολύ γάλα.

 

Συνεχίστε …

Επειδή αξίζει.

Πολλά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φυσικό τρόπο, την σωστή θέση θηλασμού, ηρεμία & γαλήνη.

Θέλετε να λάβετε τον πλήρη οδηγό;