Αλλεργίες – Η

Πιθανές Αλλεργίες

Αλλεργίες & Διατροφή

Μπορεί αρχικά να ακούγεται παράξενο, αλλά είναι επιθυμητό να ανακαλύψουμε για το μωρό μας τα φαγητά εκείνα στα οποία υπάρχη πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας. Με τον τρόπο αυτό, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ‘’εκπαιδευτεί’’ και να ενισχυθεί σε πρώιμο στάδιο. Σύμφωνα με τα τρέχοντα επιστημονικά ευρήματα, αυτό είναι επωφελής ακόμη και για τα βρέφη που είναι επιρρεπή σε αλλεργίες. Ως εκ τούτου, το αγελαδινό γάλα, τα ψάρια και τα αυγά μπορούν να εισαχθούν σταδιακά, ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού, από την αρχή του 5ου μήνα ζωής. Ακόμη και για τα μωρά που θηλάζουν που είναι επιρρεπή σε αλλεργίες, το αγελαδινό γάλα πρέπει να εισαχθεί σε μικρές ποσότητες στο χυλό βραστού χυμού.

Τι είναι αλλεργία;

Η τροφική αλλεργία παρουσιάζεται όταν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπερευαίσθητο σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που βρίσκεται στα τρόφιμα. Οι πρωτεΐνες που προκαλούν αλλεργίες ονομάζονται επίσης αλλεργιογόνα. Επειδή διαφορετικά τρόφιμα περιέχουν διαφορετικές πρωτεΐνες, οι αλλεργικές αντιδράσεις συμβαίνουν πολύ συγκεκριμένα μόνο μετά από επαφή με ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή συστατικό. Στην περίπτωση άλλων μορφών δυσανεξίας, δεν εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη ή η δυσανεξία στη γλουτένη.

Συμπτώματα αλλεργίας

Τα συμπτώματα των αλλεργιών στα βρέφη εμφανίζονται συνήθως στο δέρμα και στο γαστρεντερικό σωλήνα. Παρουσιάζονται ως ξηροδερμία, κηλίδες(σημάδια), φαγούρα, εξανθήματα, σπυράκια. Ο τακτικός εμετός, η διάρροια και το αίμα στα κόπρανα του μωρού, μετά την κατανάλωση συγκεκριμένου φαγητού είναι ενδείξεις που μπορεί να υποδηλώνουν αλλεργία.

Ο ρόλος του μητρικού γάλακτος στην πρόληψη των αλλεργιών

Το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο φαγητό για την πρόληψη αλλεργιών σε βρέφη. Τις πρώτες ώρες μετά τη γέννηση, το γάλα είναι ιδιαίτερα υψηλό σε παράγοντες ανοσίας που υποστηρίζουν την αντίσταση του μωρού στα αλλεργιογόνα. Θα μπορούσε να ονομαστεί και ως ο πρώτος εμβολιασμός του βρέφους από το στόμα.  

Το μητρικό γάλα ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του βρέφους και παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μωρό ενώ η δυσανεξία στο μητρικό γάλα είναι εξαιρετικά σπάνια. Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός προστατεύει το παιδί επειδή αποκλείει την παροχή οποιουδήποτε άλλου γάλακτος και συνεπώς την από νωρίς επαφή με πιθανά αλλεργιογόνα όπως το γάλα της αγελάδας ή τη σόγια. Εάν προστεθεί συμπληρωματική τροφή αργότερα, ο θηλασμός είναι ακόμα πιθανός και μάλιστα επιθυμητός. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η νέα συμπληρωματική τροφή είναι πιο συμβατή μαζί με το μητρικό γάλα. Αυτό ισχύει επίσης για τη γλουτένη, μια πρωτεϊνική σύσταση που βρίσκεται στους περισσότερους τύπους σιτηρών. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά καλά εάν ο χυλός παρασκευάζεται με μητρικό γάλα και για 1-3 γεύματα μητρικού θηλασμού να διατηρείται γενικά ως προσθήκη των συμπληρωματικών τροφίμων.

Η πρόταση μας για μια δίαιτα με χαμηλά επίπεδα αλλεργιών

1. Εάν θέλετε το μωρό σας να συνηθίσει σταδιακά τις συμπληρωματικές τροφές, τότε βαδίζετε με ασφάλεια καθώς έτσι θα μπορέσετε να ανακαλύψετε πιθανές αλλεργίες ή δυσανεξίες. Ένας βασικός κανόνας: Εισάγετε μόνο ένα νέο φαγητό την εβδομάδα και αντικαθιστάτε μόνο ένα γεύμα θηλασμού με ένα καινούργιο συμπληρωματικό φαγητό το μήνα.

2. Η πρόληψη των αλλεργιών με το μητρικό γάλα μπορεί να υποστηριχθεί πολύ καλά επιλέγοντας το σωστό συμπληρωματικό φαγητό. Τα βρασμένα λαχανικά και φρούτα είναι κατάλληλα ως πρώτη συμπληρωματική τροφή επειδή προκαλούν πολύ λιγότερες αλλεργίες από ότι τα ωμά φρούτα και τα λαχανικά.

3. Χυλοί δημητριακών, που περιέχουν μόνο μία ποικιλία, είναι κατάλληλοι για την σταδιακή προσθήκη τροφής. Η κρέμα με κεχρί που είναι χωρίς γλουτένη μπορεί, για παράδειγμα, να παρασκευάζεται με φρούτα ή λαχανικά ως ένα γεύμα χωρίς γάλα. Για αυτό ο συνδυασμός των δημητριακών με το μητρικό γάλα είναι ιδιαίτερα καλός.

Αλλεργία στο αγελαδινό γάλα

Εάν έχει προσδιοριστεί μια αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, τότε δεν πρέπει να δώσετε στο μωρό σας κανένα γάλα από αγελάδα και επίσης κανένα προϊόν που το περιέχει ως συστατικό σε οποιαδήποτε μορφή.

Ευτυχώς, μια αλλεργία στο αγελαδινό γάλα μπορεί συχνά να μην εμφανιστεί ξανά. Ως εκ τούτου, πολλά παιδιά που επηρεάζονται μπορούν να ανεχθούν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς κανένα πρόβλημα γύρω στα τρία (3) τους έτη. Θα πρέπει να μιλήσετε στον παιδίατρό σας σχετικά με το πότε μπορεί να επανεισαχθεί το αγελαδινό γάλα.

 

Σε περίπτωση αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα

  • Οι φόρμουλες που βασίζονται στο αγελαδινό γάλα δεν είναι κατάλληλες.
  • Ακόμη και τα συστατικά του γάλακτος, όπως το γάλα σε σκόνη, η καζεΐνη και η κρέμα, πρέπει να αποφεύγονται. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ρωτήστε τον κατασκευαστή!
 

Αναλυτικότερα

Με βάση την τεχνολογία της επιστήμης των τροφίμων, τα υποαλλεργικά τρόφιμα παρέχουν την αποτελεσματικότερη προστασία για την πρόληψη πιθανής αλλεργίας στο γάλα αγελάδας όταν πρόκειται για προϊόντα αντικατάστασης του μητρικού γάλακτος. Η πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας σε αυτά διασπώνται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό έτσι ώστε οι ιδιότητες που προκαλούν αλλεργία μειώνονται σημαντικά.

 

Δεδομένου όμως ότι η υποαλλεργική τροφή βασίζεται στο αγελαδινό γάλα αυτό σημαίνει πως εξακολουθεί να περιέχει μια ορισμένη ποσότητα περισσότερων ή λιγότερων άθικτων πρωτεϊνικών στοιχείων. Ένα ανοσοποιητικό σύστημα που είναι αλλεργικό θα αντιδράσει σε αυτό. Ως εκ τούτου, τα υποαλλεργικά τρόφιμα γάλακτος είναι ακατάλληλα για μια υπάρχουσα αλλεργία στη πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας και δεν πρέπει πλέον να χορηγούνται.

 

Σε μια τέτοια περίπτωση, πρέπει να ακολουθηθεί ιδιαίτερη διατροφή στην οποία η πρωτεΐνη διασπάται πολύ(υδρόλυση πρωτεϊνών). Τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά όπως οι υδατάνθρακες, το λίπος γάλακτος, οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά προστίθενται με βάση την αρχή της δομικής δομής.

 

Τα φυτικά γάλατα όπως το γάλα σόγιας, η βρώμη και το γάλα αμυγδάλου δεν είναι κατάλληλα υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος επειδή λείπουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Τα προϊόντα αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ρόφημα μετά τη μετάβαση στην οικογενειακή τροφή το νωρίτερο (περίπου μετά το 1ο έτος), εάν επιθυμείται ποικιλία στο προγραμματισμό των γευμάτων. Γάλα από άλλα ζωικά είδη, π.χ. κατσίκας, προβάτων ή φοράδων, δεν συνιστάται, καθώς δεν ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του βρέφους εάν πρίν δεν υπάρχει ειδική επεξεργασία.

 

Δυσανεξία στα δημητριακά

  • Δυσανεξία στην γλουτένη
  • Η δυσανεξία στη γλουτένη (που ονομάζεται επίσης κοιλιοκάκη) απαιτεί ειδική δίαιτα. 

Αλλεργία στα σιτηρά

Σε περίπτωση αλλεργίας πρέπει να δίνονται προϊόντα που δεν περιέχουν σιτηρά.

Προτάσεις Προϊόντων

Προειδοποίηση:

Να προσέχετε πάντα τα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα, ειδικά για τα προϊόντα που παρασκευάζονται με αρκετά συστατικά όπως για παράδειγμα βαζάκι με φρούτα και φρυγανιά (περιέχει σιτάρι και γλουτένη).

 

Δυσανεξία στη γλουτένη

Η δυσανεξία στη γλουτένη δεν είναι στην πραγματικότητα αλλεργία, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα δεν εμπλέκεται. Τα συμπτώματα της αποκαλούμενης κοιλιοκάκης μπορεί, ωστόσο, να είναι εξίσου σοβαρά. Εάν υπάρχει δυσανεξία στη γλουτένη, απαιτείται πλήρης αποφυγή ποικιλιών σιτηρών και προϊόντων που περιέχουν γλουτένη.

 

Ο κίνδυνος εμφάνισης κοιλιοκάκης μπορεί να μειωθεί για το μωρό αν τηρείτε τους ακόλουθους κανόνες:

  • Καμία επαφή με τη γλουτένη πριν από το τέλος του 4ου μήνα!
  • Η πρώτη επαφή με την γλουτένη μπορεί να ξεκινήσει από τον 5ο έως τον 7ο μήνα (εισαγωγή συμπληρωμάτων διατροφής)
  • Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες δημητριακών που περιέχουν γλουτένη και στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά
  • Το καλύτερο είναι να εισαγάγετε τη γλουτένη ενώ θηλάζετε ακόμα
 

Άλλα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται κατά το 1ο έτος της ζωής:

  • Αραχίδες (φυστίκια)
  • Σόγια
  • Θαλασσινά
  • Μέλι, γλυκά, σοκολάτα
  • Μπαχαρικά
  • Αλάτι

Θέλετε να λαμβάνετε χρήσιμα άρθρα και να ενημερώνεστε για τα καινούρια προϊόντα?